Zmarzlik är årets GP-joker

DSC_0763Bartosz Zmarzlik, här spexandes bakom landsmannen Jaroslaw Hampel, tror jag blir en stor positiv nyhet för GP-serien 2016.

 

Ikväll inleds årets GP-säsong med tävling i Slovenien. De flesta som följer världens bästa speedwaysammandrag borde känna till Bartosz Zmarzlik vid det här laget. Men jag tror ändå att många inte har förstått exakt hur bra den unge polacken kan bli. Och jag blir inte förvånad om han till och med utmanar om världsmästartiteln redan den här säsongen.

Ikväll kör vi äntligen! Och som lite uppsnack rankar jag här de 15 förarna som innehar permanenta GP-platsen den här säsongen. Vad säger ni? Är jag helt ute och cyklar eller är det faktiskt så här GP-serien 2016 slutar?

 

1. Tai Woffinden
Ålder: 25 år.
Land: Storbritannien.
Fjolårsplacering: 1.
Kommentar: Woffinden är inte bara en profil utanför banan utan också en av de mest skickliga förarna på den. Känslan är att endast skador kan stoppa honom från hans tredje VM-titel.

 

2. Niels-Kristian Iversen
Ålder: 33 år.
Land: Danmark.
Fjolårsplacering: 4.
Kommentar: NKI var på pallen 2013 och nosade på den 2015. Jag har väntat på att dansken ska komma igång på allvar i GP-serien och tror att 2016 kan vara hans stora år.

 

3. Nicki Pedersen
Ålder: 39 år.
Land: Danmark.
Fjolårsplacering: 3.
Kommentar: Det svarta fåret i hela speedwayvärlden som slarvar bort en hel del poäng varje säsong på grund av onödiga företeelser. Utöver det är han utan tvekan en av sportens bästa förare och jag tror på ny pallplats.

 

4. Bartosz Zmarzlik
Ålder: 20 år.
Land: Polen.
Fjolårsplacering: 18 (två tävlingar).
Kommentar: Den unge polacken får ofta kritik för att vara en usel lagförare. Men på egen hand är han utan tvekan något alldeles extra och därför tror jag att vi får se Zmarzlik göra succé redan under sitt debutår som permanent GP-förare.

 

5. Greg Hancock
Ålder: 45 år.
Land: USA.
Fjolårsplacering: 2.
Kommentar: Den evigt unge och leende amerikanen är otrolig när det gäller stabiliteten. Man ser inte Hancock överst i GP-tävlingarna speciellt ofta, men så gott som alltid i semifinal.

 

6. Matej Zagar
Ålder: 33 år.
Land: Slovenien.
Fjolårsplacering: 6.
Kommentar: Matej Zagar är Greg Hancock fast i ett lite mindre format. Slovenen gör sällan bort sig men sticker å andra sidan sällan ut. Det har resulterat i säkrade GP-kontrakt de senaste tre säsongerna.

 

7. Jaroslaw Hampel
Ålder: 34 år.
Land: Polen.
Fjolårsplacering: 16 (tre tävlingar).
Kommentar: En förare som förtjänar en mer framskjuten placering. Men den tuffa skadan från förra säsongen ställer till det för honom inledningsvis (han kör inte i Slovenien ikväll) och frågan är när vi får se en Hampel som kan gå för fullt.

 

8. Maciej Janowski
Ålder: 24 år.
Land: Polen.
Fjolårsplacering: 7.
Kommentar: Imponerade under första året som permanent GP-förare och beröms ofta från flera olika håll för att vara en av de yngre förmågorna som tar sin speedway allra mest seriöst.

 

9. Chris Holder
Ålder: 28 år.
Land: Australien.
Fjolårsplacering: 8.
Kommentar: Har haft svårt att leva upp till sin världsmästartitel från 2012. Är ändå en otroligt sevärd förare som i sina bästa stunder kan slå vem som helst.

 

10. Piotr Pawlicki
Ålder: 21 år.
Land: Polen.
Fjolårsplacering: 19 (två tävlingar).
Kommentar: En i raden av unga polska megatalanger som redan nu ska göra ett försök att slå sig in i GP-serien. Har stora möjligheter att sluta betydligt högre än så här.

 

11. Antonio Lindbäck
Ålder: 31 år.
Land: Sverige.
Fjolårsplacering: 17 (två tävlingar).
Kommentar: Är tillbaka i GP-serien efter ett helt magiskt 2015 där det mesta stämde för den flashige svenske brassen. Svårt att veta om fjolårsformen är konserverad, men har stora möjligheter att utmana om topp åtta-placering.

 

12. Jason Doyle
Ålder: 30 år.
Land: Australien.
Fjolårsplacering: 5.
Kommentar: Nådde en imponerande femteplats under sitt debutår i GP-serien. Är en av förarna som kör allra flest matcher på en säsong och jag tror att det kan slå tillbaka mot australiensaren den här säsongen.

 

13. Peter Kildemand
Ålder: 27 år.
Land: Danmark.
Fjolårsplacering: 9 (nio tävlingar).
Kommentar: Körde som reserv förra året och kunde så när säkra kontraktet på egen hand. Det hela slutade istället med tilldelat wildcard. Har haft det riktigt jobbigt under starten av den här säsongen och undertecknad tror att detta kan bli ett tufft år för dansken.

 

14. Andreas Jonsson
Ålder: 35 år.
Land: Sverige.
Fjolårsplacering: 10.
Kommentar: Har fantastiska 14 raka säsonger som GP-förare. Men Andreas Jonsson känns inte som den förare han en gång varit och känslan är att en topp åtta-placering är ett måste för att han ska fortsätta den mäktiga GP-sviten även över 2017.

 

15. Chris Harris
Ålder: 33 år.
Land: Storbritannien.
Fjolårsplacering: 13.
Kommentar: ”Bomber” har på något sätt levt på lånad tid i GP-sammanhang. Men dåliga ligaplaceringar har hela tiden följts av succéfyllda kval och på så sätt har britten ändå hängt kvar. Känslan är att Harris är en bra bit efter övriga GP-fältet.

 

(Fredrik Lindgren, Sverige, Michael Jepsen Jensen, Danmark, Vaclav Milik, Tjeckien, har kvalat in som reserver till GP-serien 2016.)

 

 

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>