Budgetlag eller konkurs?

Det har bildats svarta orosmoln över Eskilstuna under en lång tid. Och enligt Eskilstuna-kuriren kan en konkurs vara verklighet för Smederna redan på måndag – alltså dagen innan de ska möta Elit Vetlanda på bortaplan.

I den här bloggen har jag tidigare kritiserat Smederna för det budgetlag de tagit ut till bortamatcher den här säsongen. Och skulle det bli match mot Vetlanda på tisdag räknar jag inte med något annat än att det blir ett svagt hopplockat lag som ställs på banan.

Men visst är väl ändå ett dåligt lag bättre än inget lag?

Naturligtvis är det så. Jag tänker inte ta tillbaka min kritik mot besluten som tagits i Smederna, för helt klart är att något varit helt galet i föreningen under en tid. Men det är bara hålla tummarna nu för att man hittar en lösning i Eskilstuna – kan genomföra den här säsongen – och att speedwaylivet i staden fortsätter, om än på allsvensk nivå nästa säsong.

 

OM, och jag säger verkligen om, det skulle bli så att Smederna tvingas begära sig i konkurs och dra sig ut elitserien kan jag inte låta bli att fundera på hur det påverkar övriga lag. Ja, för det första bli väl lagen som redan besegrat Smederna den här säsongen av med sina inkörda poäng samt får snitten omräknade för de förare som körde just den matchen. Men arvode till förarna för den matchen har ju redan betalats ut. Och körde man mot Smederna på bortaplan blir det ju en ren minusaffär, om man nu förutsätter att de som mött Smederna på hemmaplan fått in en del publikintäkter vid de aktuella tillfällena.

Men att ett lag drar sig ur en serie betyder ju också förlorade inkomster för seriens andra klubbar. Helt plötsligt ska den budget som skrivits innehålla en hemmamatch mindre (och kanske en bortamatch mindre) för klubbarna. Har man tur går förlorad hemma- och bortamatch jämnt ut ekonomiskt. Men i de flesta fall kommer detta förmodligen innebära förlorade inkomster för samtliga klubbar i elitserien. Och fler sådana problem behöver knappast en sport som speedwayen.

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>