Det här med att inte döma på förhand

Okej, nyheterna om att Antonio Lindbäck gripits av polis efter Indianernas match var precis lika överraskande och chockerande för mig som för alla andra. Och en ny chock spred sig när brottsrubriceringen blev offentlig.

Alltihop är väldigt sjukt och jag hoppas verkligen att det som folk tror sig veta inte stämmer för ALLA inblandades skull.

Brottsrubriceringen ska, enligt P4, vara våldtäkt mot barn. Ett helt jäkla fruktansvärt brott, förstås.

Men snälla ni som redan dömt Lindbäck, håll er lite lugna och invänta vidare information. Jag har inte en aning om vad som hänt i det här specifika fallet. I just Lindbäcks fall handlar det än så länge om att han är skäligen misstänkt, alltså den lägsta graden av misstanke om brott.

Något som skrämmer mig precis lika mycket som en del hemska brott som begås i samhället är just viljan bland allmänheten att döma på direkten, utan både fakta och bevis. Jag slår vad om att 99,9999 procent av befolkningen vet lika lite om det här specifika fallet som jag. Ändå ser och hör jag folk uttrycka sig om grova straff. Jag vet att just Lindbäck har gjort bort sig förr och åkt dit för rattfyllor. Det var idiotiskt att sätta sig påverkad bakom ratten men det hör liksom ändå inte hit. Inte just nu. Nu handlar det om ett annat brott och låt oss vänta och se vad som händer med utredningar och så vidare innan vi dömer någon på förhand.

Det här inlägget ska inte ses som något slags försvar till just Antonio Lindbäck. Men tänk om han är helt oskyldig. Är det inte då jävligt synd om honom istället? Jo, jag tror ni håller med. Och därför dömer vi inte på förhand.

7 kommentarer på “Det här med att inte döma på förhand

 1. SnyggAnders sade:

  Ja det är skit när folk blir dömda på förhand, men det är väl lika illa att kamma med ett sådant där försvarstal innan man egentligen vet något? Iallafall för det ev. offret. Skulle du försvara någon annan på det där viset?

  • mm
   Oskar Mörnefält sade:

   Hej!

   Jag skriver ju att jag inte vet mer än någon annan. Det här är inget försvarstal åt någon – snarare en uppmaning till folk att invänta utredning och dom innan man dömer.

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>