Det här med att inte döma på förhand, del 2

Till att börja med ska jag börja med att be om ursäkt för klumpiga formuleringar i det förra blogginlägget. En del har tolkat det jag skrev om brottsrubriceringen som att jag anser att det finns sexbrott mot barn som inte är så allvarliga. Det finns inte ett enda brott inom den kategorin som ens går att förklara bort. Att folk ens kunnat tolka att jag skulle ha sådana åsikter är en grov miss av mig, eftersom jag då inte varit tillräckligt tydlig med vad jag menar.

När jag skrev det förra inlägget hade jag precis läst en hoper av inlägg på nätet där folk hört talas om brottsrubriceringen och därefter dragit grova slutsatser om vad som faktiskt hänt. Jag var förbannad och uttryckte mig klumpigt. Dessutom innehöll stycket om brottsrubriceringen faktafel – ”fakta” som jag en gång i tiden fick lära mig av en advokat, men det är en annan historia.

 

Huvudsyftet med inlägget var att få folk att förstå att det än så länge bara handlar om misstanke. Som sagt, jag läste både det ena och andra om vad Lindbäck hade gjort (det grövsta ni kan tänka er) och hur man skulle straffa honom, precis innan jag skrev blogginlägget. Och jag håller hårt fast vid att många varit ute alldeles för tidigt med att döma en person som ännu inte förklarats skyldig till det brott hen misstänks för.

Många har hört av sig under de här dagarna, både med positiv och negativ kritik. Tolkar man inlägget på det sätt som jag beskriver ovan har man all rätt i världen att bli förbannad som läsare, helt klart. Men som sagt, det var inte alls min avsikt att försvara någon, bagatellisera några brott eller att ”bidra till den typiska manskulturen som finns inom motorsport”, som en läsare tyckte.

Jag har försökt att svara de flesta som hört av sig angående inlägget. Jag har säkert missat någon eller några, för det har varit en del.

Några har jag dessutom valt att helt ignorera. För Lindbäcks hudfärg, lagtillhörighet, härkomst och yrke har faktiskt ingenting med något av det som hänt att göra.

 

// Oskar

En kommentar på “Det här med att inte döma på förhand, del 2

  1. Mvh Skogåsbon sade:

    Tyvärr är det ofta så, att folk tolkar fel när dom läser. Det är lätt att feltolka, eftersom man inte uppfattar nyanserna i språket, då man läser.

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>