Elitseriens sämsta lag klarar inte snittaket

Snittaket inför elitseriesäsongen 2016 sattes till rekordlåga 9,500.

Grundserien är snart över och vi kan konstatera att det, trots det låga snittaket, finns en hel del förare som lyckats sänka sitt snitt rejält. Vi har fått se en hel del jämna och riktigt bra matcher, men om det är tack vare snittsänkningen eller inte är förstås svårt att svara på.

 

Men här kommer en tanke inför framtiden. Svemo sa lite löst att 9,500 var ett tillfälligt snittak för att hjälpa ekonomiskt utsatta klubbar att få ordning på saker och ting. Tyvärr blev inte säsongen många veckor gammal innan Eskilstuna Smederna offentligt gick ut och visade hur illa ställt det var i klubben. Sedan dess har man kört med budgetlag på bortaplan för att få det att gå ihop. Så hur mycket just snittsänkningen hjälpte någon klubb med pengar tycker jag att man kan ifrågasätta.

För lite mindre än ett år sedan var alltså Svemos avsikt att till säsongen 2017 öka på utrymmet under lönetaket något. Hur mycket, eller om de gör det alls, vet vi inte riktigt än.

Helt klart är i alla fall följande. Höjer man inte ribban för taksnittet kommer det ge oerhört stora problem. En snabb koll på årets trupper förklarar varför.

Eskilstuna Smederna är toksist i elitserien och kommer, av allt att döma, att åka ner till allsvenskan nästa säsong. Men trots att Smederna endast kört in två poäng på hela säsongen kan man konstatera följande:

Grigory Laguta – 1,952

Matej Zagar – 1,818

Pawel Przedpelski – 1,542

Andzejs Lebedevs – 1,390

Magnusz Zetterström – 1,178

Linus Eklöf – 0,977

Alexander Edberg – 0,737

Totalt: 9,594.

Ovanstående är förarnas just nu löpande snitt. Och ni ser ju själva på totala snittvärdet för laget. Inte ens Eskilstuna Smederna som ser ut att komma jättesist i elitserien skulle kunna köra med sina sju främsta förare (där tre svenskar ingår i laget) under rådande taksnitt.

 

Detta var som sagt endast ett litet kort konstaterande. Nu tar jag lite semester och ger mig ut och reser i cirka en och en halv vecka. Jag ämnar återvända hem för att kunna se lördagens final i lag-VM på tv och över en pilsner tänker jag hålla tummarna för svenskt guld. Sedan drar jag ut i världen igen och tar mig tillbaka till Sverige lagom till Elit Vetlanda-Masarna. Om det lilla slutspelshopp som finns kvar för Vetlanda lever vidare då återstår att se.

 

Ha det gött där ute i sommaren!

 

En kommentar på “Elitseriens sämsta lag klarar inte snittaket

  1. bra text, skrev om detta förra året, läs gärna mina tankar redan då och se hur det har blivit i verkligheten, det är intressant.

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>