Kung Ljung och framtidens elitserie

image

Peter Ljung levde i allra högsta grad upp till smeknamnet ”Kung Ljung” under tisdagen när han körde in fyra heatsegrar på fem heat och såg till att hans Dackarna tog sig till slutspel i elitseriens sista grundomgång.

Under säsongens livechattar har Ljung varit ett av de hetaste diskussionsämnena och väldigt många anser att Elit Vetlanda gjorde bort sig när de valde att inte förlänga med Åsedasonen. Och det är så klart bara att hålla med. Även om säsongen började knackigt för Ljung så har han under andra halvan varit precis den förare som Elit Vetlanda saknat – och med Ljung i laget är jag tämligen övertygad om att det nu hade varit Vetlanda – och inte Dackarna – som skulle köra slutspelsserie.

När det gäller Ljung och Elit Vetlanda har jag nåtts av uppgifter om att det fanns ett färdigförhandlat kontrakt med Dackarna innan Vetlanda hade bestämt sig för att släppa Ljung. Detta gillades inte av EVS som därför beslutade att låta Ljung gå. Hur mycket av det som stämmer ska jag låta vara osagt.

Hur som helst. Efter succéinsatsen i Målilla berättade Peter Ljung dessutom att han är klar för en fortsättning i Dackarna. Kontraktet han skrev på vid övergången innehöll en option för ett andra år – något som föreningen och Ljung nu är överens om att fullfölja.

 

Jag funderar lite på om inte Ljungs avslöjande redan nu skvallrar en del om hur elitserien kommer se ut 2017. Jag trodde att det var i det närmaste självklart att Peter Ljung skulle köra för Västervik om de kör elitseriespeedway 2017. Men tyvärr tror jag att Ljungs fortsättning i Dackarna är ett tydligt tecken på att Västervik inte har för avsikt att ta klivet upp i högstaserien – även om de kvalificerar sig dit.

Jag har haft uppe samtalsämnet med diverse journalister, både under SWC-tävlingen i Västervik samt under GP-tävlingen i Målilla. De flesta menar att Västervik förmodligen kommer välja att stanna kvar i allsvenskan – allt för att säkra ekonomin. Det är förstås inget fel i att tänka ekonomiskt i första hand, men någonstans i det hela finns det förstås en stor sorg när det är det ekonomiska och inte det sportsliga som styr över serietillhörighet.

Vidare har jag hört att det inte heller finns någon annan allsvensk förening som är villiga att ta klivet upp till elitserien och ska man tro allt man hör lär det sluta med att Eskilstuna Smederna blir erbjudna att stanna kvar i elitserien, trots både ekonomiska bekymmer (som förhoppningsvis är avklarade?) och den sportsliga sistaplatsen som skulle ha betytt allsvensk körning 2017.

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>