SM-finalen måste ges högre status

Till att börja med säger jag grattis till svenska mästaren Antonio Lindbäck, svenska juniormästaren Alexander Woentin samt svenska ungdomsmästaren Philip Hellström Bängs.

Nämnas kan ju också att Fredrik Lindgren får fortsätta vänta på sitt första individuella SM-guld. Han körde fullt i grundtävlingen och tog starten i finalheatet men blev passerad av Lindbäck.

För det andra tycker jag också det är på sin plats att hylla arrangörerna i Avesta för en mycket väl genomförd SM-helg.

Nu till lite tankar om själva statusen på individuella SM-finalen.

Peter Ljung stannade hemma på grund av axelskada. Jag ska inte säga att han inte är skadad, men jag är ju tämligen säker på att han hade kört om det var elitseriematch. Vidare valde Oliver Berntzon att tacka nej till att åka till Avesta för att ha en reservplats i tävlingen. Det jag vill ha sagt med detta är att SM har okej status, men tyvärr inte fullt tillräckligt för att vara sådär superduper-intressant. Det är knappast första gången förare väljer att inte köra individuella SM-finalen.

Som det är idag belönas alla förare i SM-finalen enligt en fallande skala där segraren tar hem 30 000 kronor.

Jag vill se mer i potten, inte i form av pengar, utan något riktigt kittlande för förarna.

På plats i Avesta hade en ledare i en elitserieklubb en vettig idé om att ettan och tvåan i SM-finalen kunde belönas med wildcards till de svenska GP-tävlingarna i Målilla och Stockholm.

En lysande idé, anser jag. Jag skulle till och med kunna tänka mig att slänga in ännu mera i potten. Varför inte låta SM-finalen avgöra vilka som får kvala till GP- och EM-serien säsongen efter? Pallplatserna skulle kunna innebära kvalplatser medan övriga platser Sverige tilldelas skulle kunna utses av Svemo.

Det tror jag skulle göra SM-finalen mer intressant både för förare och publiken.

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>