Egna juniorer – nej, det är ingen slump

Som de flesta av er säkert vet har jag haft åsikter om att juniorerna till största del stått utanför Elit Vetlandas lag den här säsongen. Det är min åsikt, även om jag fullt respekterar att det är elitidrott man sysslar med och att man då använder sig av starkast möjliga lag.

 

Under den senaste veckan har jag fått en del samtal och mejl i ämnet. De är intressanta allihop och jag älskar verkligen de diskussioner som det leder fram till.

En del av, framför allt  mejlen, är dock en aning svaga i sina argument. Några menar att det är enkelt att kasta skit på klubbar som inte har egna juniorer när man själv haft turen att ha tillgång till flera stycken. Det är ett argument som kastas mot Elit Vetlanda, snarare än mig.

Men så här är det, och det vågar jag verkligen skriva under på.

Det är ingen slump att de klubbar som plockar fram egna juniorer gör det.

Att utbilda en ung förare från cykelspeedway till fullstor cykel är ingen enkel resa och kräver tid från föraren själv och ofta förarens föräldrar men inte minst från klubben.

För mig är det en stor gåta varför inte alla speedwayklubbar i landet arrangerar den alldeles förträffliga inkörsporten CYKELSPEEDWAY.

Finns det något bättre sätt än att få unga tjejer och killar att testa på sporten på ett oerhört billigt och ofarligt sätt? Hur många som sedan tar steget från cykel till cykel med motor på återstår att se – men det är givetvis ett ypperligt sätt att inleda någonting på.

För de förare som når de minsta motordrivna cyklarna måste det givetvis finnas eldsjälar som är villiga att ta hand om dem och det gäller från den dag de sätter sig på en vanlig cykel till att de avslutar karriären efter flera år på 500 cc-cykel. Det vet jag att det finns på många håll i landet – men en del historier man hör gör mig en faktiskt mörkrädd.

 

Så nej, det är ingen slump att en del föreningar får fram fler juniorer än andra. Smakar det så kostar det och då snackar vi inte en jäkla massa pengar utan snarare hårt arbete, hjärta och eldsjälar.

2 kommentarer på “Egna juniorer – nej, det är ingen slump

 1. Varför är det alltid folk som är avundsjuka/h-tar EVS?
  Har varit så, så länge jag minns o jag fyller 51.

  • mm
   Oskar Mörnefält sade:

   För att de är framgångsrika. Tror det fungerar exakt likadant i alla andra idrotter, men i speedwayen blir det så tydligt när klubbar och förare är så få till antalet.

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>