Elitseriens 10 främsta profiler – här är listan

Nicki Pedersen kör inte i elitserien den här säsongen – åtminstone inte så här långt. Den älskade och hatade dansken är en av de största profiler som den här sporten någonsin har sett. Det är egentligen han som gav mig idén till att fundera på vilka som egentligen är de tio främsta profilerna i den nuvarande elitserien. Listan är givetvis högst personlig, men: Saknar du någon? Nämn det gärna i ett inlägg!

Här är de, enligt mig, tio främsta profilerna i elitserien – i fallande ordning:

10. JOEL ANDERSSON, MASARNA

Okej, det här är en liten joker på listan för de flesta. Men jag minns tydligt hur Andersson, då i Indianerna, tyckte att man ovalen i Vetlanda var så usel att man lika gärna kunde ”bränna ned skiten”. Man ska inte vara så skitnödig och ta den unge föraren på orden, utan jag ser det snarare som ett kul citat från en ung förare. Joel Andersson har, om han fortsätter på den frispråkiga vägen, all chans att avancera på den här listan med åren.

 

9. FREDRIK STAAF, ELIT VETLANDA

Fredrik Staaf är lite som björnen sover. För det mesta är det lugnt och sakligt – men så ibland väljer han att lämna den där trygghetszonen för att skaka om Speedwaysverige lite (tro mig, det behövs när det blir som allra sömnigast). Citatet ”Jag håller inte på med det här för att skaffa vänner” har jag hört många gånger från hans mun och jag gillar folk som vågar sticka ut på ett eller annat sätt.

 

8. JASON DOYLE, ROSPIGGARNA

Jason Doyle kanske inte är världens mest frispråkige förare – men nog är han en profil. Inte nog med att han utan tvekan är en av personerna i hela världen som bäst hanterar den där cykeln – den här säsongen har han dessutom levt upp till alla citat om hur tuffa och skadetåliga just speedwayförare är. Att hoppa omkring på kryckor i depån och sedan ge sig ut i denna fartfyllda sport – ja, det är måhända dumdristigt men samtidigt jäkligt coolt och imponerande.

 

7. PETER KARLSSON, PIRATERNA

Ni som kan er speedway vet att ”PK” inte hade funnits med på den här listan om den gjorts för ett litet tag sedan. Men profilen valde att komma tillbaka – och som han gjorde det. Peter Karlsson har, trots sin otroligt långa och framgångsrika karriär, sällan (jag vill skriva: aldrig) trampat någon på tårna. Den varma västgötskan utstrålar en lika stor vänlighet som hela ”PK” själv, även om han inte verkade allt för glad på Lejonen inför den här säsongen efter att de sagt att han begärde för mycket pengar för en comeback.

 

6. ANTONIO LINDBÄCK, MASARNA

Okej, en del hävdar att Lindbäck inte är någon vidare förebild med tanke på dumma saker han har gjort – och det är bara hålla med. Men det är inget snack om att Antonio Lindbäck hör hemma på en sådan här lista. Dreadlocks, den kombinerade stilen mellan samba och dalahästar och allt annat är coolt. Men det jag gillar mest är när han på dalmåls-svengelska ska göra sig förstådd i TV-intervjuer.

 

5. PETER LJUNG, DACKARNA

Den dagen Peter Ljung svarar ”inga kommentarer” på en fråga – då kan vi lika gärna skippa det här med yttrandefrihet och hela baletten. Som journalist älskar man intervjuobjekt som Kung Ljung för han har en åsikt om precis allting och han håller aldrig igen eller oroar sig för vad andra ska tycka om det han precis sagt. Jag har sagt det förr och säger det igen – är man kung så är man.

 

4. GREG HANCOCK, PIRATERNA

Åldern kanske börjar ta ut sin rätt, han går för ovanlighetens skull skadad just nu och den vänliga amerikanen har faktiskt visat sig kunna tappa humöret (fråga bara Nicki Pedersen efter deras wrestlingmatch). Men bortsett från det här är Greg Hancock förmodligen den allra snällaste människan i hela speedwayvärlden. Han tar sig alltid tid för folk, gör det med ett leende och levererar fortfarande speedway av världsklass – trots att han faktiskt börjar närma sig 50 år.

 

3. STEFAN ANDERSSON SKILL, PIRATERNA

Vissa håller honom som den mest slipade speedwayhjärnan i landet medan andra tycker att han bara snackar skit till höger och vänster. Jag lutar mer åt det första av de två alternativen, men gillar att han både levererar taktiska drag och lite skitsnack som rör om känslor. Hans förmodligen jobbigaste säsong som ledare pågår just nu och jag är faktiskt lite orolig att den ska få honom att dra sig tillbaka. Jag håller tummarna för att så inte blir fallet.

 

2. ANDERS FRÖJD, LEJONEN

Ingen (sedan Nicki Pedersen lämnade elitserien) har varit i närheten av att röra upp så många känslor inom svensk speedway som Anders Fröjd. Ni som följer mig vet att jag sällan håller med herr Fröjd och jag vet också att han har ett litet ont öga till mig – men en profil är han verkligen!

 

1. TAI WOFFINDEN, MASARNA

Ingen annan speedwayförare är ens i närheten av att ha en sådan supporterskara bakom sig som Tai Woffinden. Då har han ändå retat upp det brittiska förbundet och folket ett par gånger genom att välja bort åkning i brittiska ligan. Det är lätt att förstå varför Tai är så populär – han har den coola stilen, känns genuin och ärlig och är inte minst en av världens absolut bästa förare – om inte den bästa.

 

PRECIS UTANFÖR LISTAN: Oliver Berntzon och Tomas H Jonasson (Piff och Puff – så olika men ändå så lika), Bosse Wirebrand (speedwayprofessorn som inte har någon ledarroll längre), Nicki Pedersen (obviously), Jimmy Jansson (före detta Smedledare som varit behållningen på många upptaktsträffar), Stefan Bäckström (en go och gla dalmas), Mikael ”Kråka” Karlsson (mysfarbrorn från Målilla), Mads Korneliussen (googla valfri bild på den glade dansken så förstår ni varför), Bartosz Zmarzlik (typiskt polsk och stel under intervjuerna – men precis när intervjun är slut bjuder han ofta på ett litet spratt).

2 kommentarer på “Elitseriens 10 främsta profiler – här är listan

 1. Jan Josefsson sade:

  Bra lista! Jag tycker dock att Mikael Teurnberg borde ha varit placerad före såväl Joel Andersson som Fredrik Staaf. Mikael har gjort en enastående prestation då han lyft Rospiggarna till toppen både sportsligt och kommersiellt. Han har lyckats förmå hela sin hembygd att stödja Rospiggarna och att gå på speedway. Mikael är en mycket stor profil.

  • mm
   Oskar Mörnefält sade:

   Det håller jag absolut med dig om! Jag hade Teurnberg i tankarna när jag gjorde listan och hade gärna haft med honom. Min känsla är dock att Teurnberg ofta jobbar väldigt hårt i det tysta och sällan tar plats bland mer frispråkiga kollegor – en egenskap som visserligen kan vara väldigt bra men som kanske inte lyfter honom på en sådan här lista.

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>