Förslag: Låt förlorarlaget betala halva kostnaden

Masarna ber Svemo att stryka sista omgången av grundserien för att de inkörda poängen mot ett svagt kämpande Lejonen inte ger ett rättvist förarsnitt.

Att stryka sista omgången är förstås komplext, även om jag till hundra procent kan förstå Masarnas resonemang. Men jag har väldigt svårt att se att de skulle få igenom sitt förslag.

Men här är en liten tanke inför kommande säsonger. Ni vet att jag vill stryka taksnittet i elitserien. På så sätt skulle man förhindra till exempel snittsänkningar och det skulle alltså inte längre finnas någon mening med att förlora matcher för att skapa bättre förutsättningar inför nästa säsong.

Men jag har funderat på ytterligare en grej. I varje omgång de senaste fem-sex åren har jag befunnit mig i depån. Och frasen ”det här blir dyrt för er” (eller något liknande) används oroväckande ofta av det förlorande lagets ledare.

Ibland tolkar jag det som att det inte bara handlar om att sänka snitt, utan även att dra på motståndarklubben oväntade kostnader. Sandlådenivå maximum, förstås. Men det är ju tyvärr ofta så det fungerar i den här sporten.

Så min tanke är: Skulle man kunna bestämma vad varje poäng i elitserien är värd och att samma värde gällde för alla förare? Då skulle man veta exakt vad en match kostar i rena förarlöner. Och skulle man i så fall kunna bestämma att de två tävlande klubbarna gemensamt betalar förarlönerna för just den matchen – oavsett matchens utgång. Alltså; man betalar alltid 50 procent av de 14 förarnas löner oavsett om matchen slutar 45-45 eller 30–60?

Ett galet förslag, kanske. Men visst fan skulle det plocka bort många spekulationer, kryphål och orättvisor?

En kommentar på “Förslag: Låt förlorarlaget betala halva kostnaden

  1. Ett mycket bra förslag: lägger till lite mer

    Snittberäkningar hit och dit skiter nog de flesta i de bara konstatera, snitten varken höjer eller sänker intresset, det man vill ha är rättvisa snitt för att ett lag inte ska bli drabbat av att nått annat lag kör med budgetlag eller kör med avsiktlig snittsänkning, om någon kör med avsiktlig snittsänkning och de heaten ändå stryks så kanske det är mer lönande att göra sitt bästa.

    Om man stryker de sex bästa och sex sämsta heaten så kanske man kan på nåt sätt integrera det med 12-heats regeln.

    Jag bara spånar alltså, om nån kan komma på ett bättre sätt så är det givetvis välkommet från min sida i alla fall.

    Jag har väldigt svårt att tro att det kommer 500 pers mer(eller mindre) på speedway för att Svemo eventuellt ändrar sättet att räkna ut snitten

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>