Speedway of Nations – Vilka kan utmana Polen?

Imorgon, lördag, drar första kvalet i nya formatet Speedway of Nations igång. Den här tävlingen ska ju ersätta det traditionella lag-VM:et och är en bredare tävling där 15 nationer finns representerade.

När jag först läste om SoN var jag tveksam, men ju närmare den här tävlingen vi kommer – desto mer rätt väg tror jag faktiskt det är att gå. Sedan ska jag inte sticka under stol med att jag kommer sakna ett traditionellt lag-VM, men man kan ju inte få allt.

 

Hur som helst körs den första deltävlingen i Tyskland under lördagen innan Sverige går in i tävlingen via kval i Manchester 5 juni. Det hela avslutas med final i Polen som avgörs över två dagar, 8 och 9 juni.

Jag har inte fått helt klart för mig hur heatschemana för de här tävlingarna ser ut, men rimligtvis ställs alla sju nationer per tävling mot de andra länderna en gång.

 

Här ska jag försöka mig på att ranka de olika nationerna som finns med och jag börjar med deltävlingen i Tyskland.

1. RYSSLAND

Två härliga förare i Artem Laguta och Emil Sayfutdinov samt en bra reserv i Gleb Chugunov. Jag tror att Ryssland är hetaste kandidat till att utmana Polen i finalen.

2. DANMARK

Michael Jepsen Jensen och Kenneth Bjerre är två stabila pjäser som borde kunna ta Danmark vidare till finalen. Frederik Jakobsen finns med som reserv, men tvingas han komma in i laget är det förstås en rejäl försämring.

3. TYSKLAND

Kai Huckenbeck och Martin Smolinski är rutinerade pjäser. De blandar och ger var de än åker, men när de får köra på hemmabanan i Teterow borde det kunna gå bra. Hartel finns med som reserv och utan att veta så mycket om honom borde han rimligtvis kunna hantera banan i Teterow ganska bra.

4. UKRAINA

Ukraina ställer upp med Andrej Karpov och Alexander Loktaev. Det kan gå precis hur som helst – speciellt med tanke på att Ukraina inte ser ut att få med sig någon U21-förare som reserv till tävlingarna. Hur som helst så är det två bra förare man fått ihop.

5. LETTLAND

Lebedevs, Puodzuks och Mihailovs har fått äran att försöka ta Lettland vidare från kvalet. Jag tror Lebedevs blir lite för ensam, även om Puodzuks kan skina till emellanåt.

6. SLOVENIEN

Matej Zagar kommer få dra det stora lasset och med sig har han Ivacic och Skorja. Nej, det ska inte räcka till avancemang.

7. USA

Greg Hancock kan ordna mycket på egen hand – men i par med Gino Manzares ska det inte kunna gå vägen för USA. Det är möjligt att man blir bättre än sexa – men hur den här duon ska kunna slå sig in bland de tre främsta och gå vidare ser jag inte.

 

Kollar vi vidare på den andra deltävlingen i Manchester, där Sverige finns med känns det mer ovisst om segern.

1. STORBRITANNIEN

Tai Woffinden gör comeback i brittiska landslaget och lär vilja visa precis allt vad han kan. Craig Cook är knappast världens bästa förare men hanterar alla brittiska förare på ett bra sätt. Skulle han inte leverera finns en utomordentlig ersättare i Robert Lambert att tillgå. Storbritannien vinner på sin hemmaplan.

2. SVERIGE

Fredrik Lindgren är världens bästa förare för tillfället och har stor rutin från banan i Manchester. Med sig har han en något svajig Antonio Lindbäck (personligen hade jag hellre sett Peter Ljung i och med att det är en parspeedway-tävling). Joel Kling finns med som tredjeförare. Sverige bör inte ha problem att ta sig vidare.

3. AUSTRALIEN

Regerande världsmästaren Jason Doyle har fått med sig framtidsmannen Max Fricke för att försöka ta Australien vidare till finalen. Även junioren Lidsey finns med i laget. Känslan är att Australien utgör en ganska säker topp 3 tillsammans med Storbritannien och Sverige.

4. TJECKIEN

Vaclav Milik, Josef Franc och en junior vid namn Kvech får försöka ge sig på de större speedwaynationerna. Jag tror Tjeckien blir främsta utmanare till storlagen – men min känsla är ändå att Tjeckien är en bra bit ifrån topp tre.

5. ITALIEN

Covatti och Castagna är två förare som har rutin, utan att på något sätt tillhöra världseliten. Det blir roligt att se dem köra mot bättre förare, men att Italiens resa tar slut i kvalet är tämligen säkert.

6. FRANKRIKE

Bellego och Berge, tillsammans med reserven Stella får försöka dra till med dunderskräll. Jag har hört vissa röster varna för att Frankrikes lag är bättre än vad man tror.., men nä.

7. FINLAND

Timo Lahti är en duktig förare men kommer inte klara dra skeppet på egen hand. Tero Aarnio, som blir Lahtis parhäst, kommer förmodligen bli rejält frånåkt i många heat.

 

Så, då har vi alltså fått fram vilka lag jag tror kör final i Polen. Vilka förare som är hela då och i och med att tävlingen går över två kvällar gör det en aning svårtippat – men jag ska ändå lämna en ranking.

1. POLEN

Maciej Janowski och Patryk Dudek, tillsammans med extremt duglige Maksym Drabik är uttagna i laget. Polen är megafavoriter, inte minst tack vare att finalen körs på deras hemmaplan.

2. RYSSLAND

3. SVERIGE

4. STORBRITANNIEN

5. AUSTRALIEN

6. DANMARK

7. TYSKLAND

 

Vilka lag tror ni kör finalen i Polen, vilket land blir världsmästare och vad tycker ni om nya konceptet Speedway of Nations? Skriv gärna en rad om era funderingar!

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>